Kursy

Szkoły gastronomiczne zauważyły nowe tendencje w zwyczajach kulinarnych i rozpoczęły szkoleniową, komercyjną działalność. Niesamowitym zainteresowaniem cieszą się zwłaszcza kursy przyrządzania sushi. Kursanci pod okiem doświadczonych kucharzy uczą się, jak odpowiednio przygotować ryż, co wbrew pozorom wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Jednak jedną z najcenniejszych lekcji, jaką można wynieść, jest umiejętność oceniania ryb pod kątem świeżości. Wiadomo, że surowa ryba jest podstawą tego dania. A zdobyć taką wcale nie jest łatwo. Sprzedawcy często wmawiają klientom, że towar jest świeży, ale niestety często mijają się z prawdą. Tak więc na kursie można dowiedzieć się na przykładach jak wygląda świeża ryba, jaki ma zapach (a właściwie nie powinna mieć żadnego). Zaopatrzeni w takie informacje uczniowie z pewnością nie będą mieli problemów podczas zakupów. Podczas kursu poznaje się również przepisy na między innymi uramaki z krewetką, chirashi sushi czy temaki sushi. Po ukończeniu szkolenia otrzymuje się certyfikat ukończenia kursu.