Kuchnia

Kuchnia japońska zdecydowanie bardzo różni się od naszej. Wielu osobom trudno jest przemóc się do zimnych przekąsek, które dodatkowo posiadają w sobie surową rybę. Rodzajów sushi jest kilka. Nigiri jest formowane w dłoniach. Na ukształtowane podłużne porcje kładzie się kawałek ryby bądź owoc morza. Maki powstają na aldze. Układa się na niej równomiernie ryż, potem rybę, można dołożyć przypraw. Zawija się je w rulon za pomocą specjalnej bambusowej maty. Następnie rulon ten kroimy na 6 albo 8 części. Chirashi to sushi, które nie przypomina tych kolorowych kółeczek co maki. Ryż znajduje się w misce, a obok należy ułożyć kawałki sashimi, warzyw, grzybów, tofu. Temaki powstaje przez klientów. Każdy może skomponować własne sushi, ponieważ klient dostaje wszelkie potrzebne składniki. Orientalna kuchnia to całkowicie inny smak. Wielu z nas może uważać go za dziwny. Nie każdy też jest skłonny do jedzenia surowej ryby. Warto jednak w życiu próbować nowych rzeczy. Próbujmy, abyśmy mogli się wypowiadać czy lubimy czy też nie.