Korzyści

Sushi jest potrawą bardzo zdrową ze względu na jeden z głównych składników, jakim jest ryba. Ryby są bogate w białko i zawierają mało tłuszczu. Nawet ryby tłuste są zdrowe dla naszego organizmu, gdyż tłuszcz ten jest innego rodzaju, niż ten, który zwykle przyswajamy wraz ze spożywaniem innych rodzajów mięs i smażonych potraw. Tłuszcze ryb zawierają kwasy omega-3 i nie powodują odkładania się cholesterolu w naszych żyłach. Ponieważ nasz organizm nie posiada możliwości wytwarzania tych kwasów, musimy dostarczyć je w odpowiedniej ilości z zewnątrz. Jedząc ryby wydłużamy sobie życie i chronimy nasze serce przed chorobami. Ryby zawierają dużą ilość witamin, takich jak A i D. Z tego też względu lekarze zalecają spożywanie tranu, który jest pochodnym rybiego tłuszczu. Oprócz ryb także nori, czyli sprasowane algi, zawierają substancje odżywcze, witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponieważ hodowane są w wodzie morskiej, przyswajają z niej składniki mineralne.