Japonia

Kraj Kwitnącej Wiśni jest państwem, które bardzo nas zadziwia. Niby tak bardzo wybiega do przodu w związku z technologią, budownictwem, koleją, a jednak pamiętają o tym, że to co naturalne, jest najlepsze i najzdrowsze. Kiedy zagłębimy się w tajniki tradycyjnej kuchni japońskiej dowiemy się, że uwielbiają oni ryby, owoce morza, warzywa, ryż, owoce oraz wszystkie przyprawy, jakie są kojarzone z Japonią. To wszystko zawiera w sobie sushi. Nigiri to ryż o sashimi czyli surowymi rybami i owocami morza. Maki są wzbogacone o większą ilość algi oraz zamiennie zamiast sashimi mogą pojawić się owoce bądź warzywa. Chirashi to sushi tak naprawdę ze wszystkim: zawiera nie tylko ryż, sashimi oraz wodorosty, ale także bardzo zdrowe tofu, warzywa oraz grzyby. Sushi spożywa się wraz z sosem sojowym, który również posiada dobre składniki odżywcze. Ponadto wyrazistości nadaje stymulujący trawienie ostry chrzan nazywany wasabi. Sushi nie przypomina smakiem niczego co jemy na co dzień w Polsce. Warto sprawdzić dlaczego Japończycy tak uwielbiają tę potrawę.