Japończycy robią najlepsze sushi

Moda na zdrowy styl życia ogarnęła ostatnimi czasy cały Świat. Wszyscy chcemy czuć się pięknie, młodo i zdrowo. Wiele osób decyduje się więc na diametralną zmianę stylu życia i zaczyna uprawiać sport, o którym wcześniej nigdy nie myślało, lub też zmienia swoje nawyki żywieniowe. Nie jest to łatwe, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do określonego sposobu odżywiania się już od dzieciństwa. Najczęściej to właśnie wtedy nabieramy różnych nawyków i przyzwyczjeń kulinarnych, które towarzyszą nam następnie przez całe życie. Polacy w szczególności cenią sobie bardzo swoją kulturę i swoje tradycyjne, regionalne potrawy. Wiele osób nie wyboraża sobie dnia bez ciepłego posiłku. Tradycyjnie najlepiej jadalibyśmy dwudaniowe obiady, które to powinny składać się z gęstej zupy na mięsnym wywarze oraz drugiego dania, które powinno składać się z porcji ziemniaków lub kaszy, ryżu oraz porcji mięsa i surówki. Uwielbiamy również zawiesiste sosy, kluski, placki ziemniaczane, pierogi i naleśniki. Niestety, w bardzo zły sposób odbija się to na naszym zdrowiu i powoduje wiele niekorzystnych zmian w naszym ciele. Coraz więcej z nas cierpi na nadwagę lub nawet otyłość oraz ich negatywne skutki, w postaci rozmaitych chorób oraz schorzeń.

Wszyscy podziwiamy Japończyków za ich długowieczność, zdrowie oraz niesamowitą sprawność fizyczną do późnych lat starości. W Japonii żyją nastarsi ludzie na Ziemi, którzy przekraczają wiek stu lat. Wynika to przede wszystkim z bardzo zdrowego trybu życia, który prowadzą oni na co dzień i który to przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, jak również z ich specyficznej diety. Japończycy jedzą w całkowicie odmienny sposób od nas, co powinno nam dać do myślenia. Najlepszym przykładem elementu ich diety jest sushi, które to stopniowo wkracza do naszego kraju i powoli zdobywa serca Polaków. Sushi jada się w niewielkich porcjach i przede wszystkim na zimno. Nawet ryż, który wykorzystywany jest w tej potrawie, musi być mocno ostudzony, wręcz zimny, aby móc się kleić i przybierć pożądane przez nas kształty. Oprócz tego ryżu, w skład sushi wchodzą również surowe ryby lub owoce morza i surowe warzywam lub owoce. Niekiedy niektóre składniki są smażone w głębokim tłuszczu oraz tempurze. Generalnie jednak, sushi składa się głównie z surowych, nieprzetworzonych produktów. Koniecznym dodatkiem do niego jest oczywiście sos sojowy oraz bardzo ostry, zielony chrzan, wasabi.

Japończycy nie żywią się oczywiście jedynie samym sushi. Jednakże warto zauważyć, że ich kuchnia składa się głównie z ryb i owoców morza, rzadko spożywają oni mięsa, w szczególności czerwone. Poza tym, dominują w niej również warzywa, najlepiej surowe, lub ugotowane al dente. Niezwykle popularne są ostre zupy, w których pływają właśnie takie twardawe jeszcze warzywa i pyszny makaron, wykonywany ręcznie. Ważna jest także sama kultura jedzenia i jego celebrowanie. Japończycy jadają dłońmi lub za pomocą bambusowych pałeczek.