Jakie są rodzaje sushi?

sushi-716458_1280

Sushi, czyli tradycyjną japońską potrawę opisać można dosyć zwięźle, ponieważ składają się na nią trzy zasadnicze składniki: ryba (zwykle surowa), ryż oraz łącząca oba te elementy marynata. Jednak trwająca kilkanaście stuleci tradycja konstruowania posiłków z tych podstawowych, dostępnych na wyciągnięcie ręki, świeżych i naturalnych produktów, pozwoliła sobie na wypracowanie pewnych nieznacznych modyfikacji – w skład sushi mogą bowiem wchodzić także inne owoce morza, niż ryby, mogą pojawić się także morskie algi lub uprawiane (już w ziemi) warzywa. Sekret olbrzymiej różnorodności świata tych przysmaków tkwi jednak przede wszystkim w sposobie podania potrawy, w tym także w takich drobiazgach, jak sposób pokrojenia czy ułożenia jej poszczególnych składników. Najliczniejszą i najbardziej zróżnicowaną grupę stanowią tu maki-zushi, jednak towarzyszy im równie liczna grupa alternatywnych sposobów przyrządzenia tej tradycyjnej, japońskiej przekąski.

Maki-zushi, czyli sushi zawijane

Chcąc opisać, czym jest maki-zushi, najlepiej jest powiedzieć, że jest to pewien rodzaj roladki. Sposób jego przygotowywania polega bowiem na tym, że dowolnie dobrane składniki umieszcza się na porcji ryżu, rozłożonego wcześniej na arkuszu z glonów i zawija w dość ciasno zwinięty rulon. Tak powstały walec dzieli się na mniejsze, gotowe do spożycia porcje, krojąc rulon na dosyć grube plasterki. Powstaje w ten sposób okrągła przekąska, wypełniona perfekcyjnie ugotowanym ryżem oraz rozmaitymi dodatkami – czy to warzywnymi, czy reprezentującymi owoce morza. W zależności od tego, jaki dodatkowy składnik dominuje we wnętrzu takiego sushi, różną nazwę przybiera gotowa potrawa. Najpopularniejsze rodzaje maki-zushi to te wykorzystujące kawałki świeżego tuńczyka (tekkamaki)oraz włączające do receptury świeżego ogórka (kappamaki). Również sposób zwijania maki nie jest procedurą jedyną i wyłącznie słuszną – dużą popularnością cieszą się także temaki, czyli sushi zwijane w nieco bardziej luźny rożek, z którego wyglądają umieszczone wewnątrz składniki.

Czego jeszcze można się spodziewać?

Maki-zushi, jakkolwiek liczne, nie wyczerpuje w żadnym razie bogatego repertuaru tradycyjnych japońskich przekąsek. Wśród nich warto wymienić:

  • nigri-zushi – stworzenie go polega na uformowaniu w dłoniach owalnej ryżowej pałeczki, którą nakrywa się następnie dowolnie wybranym dodatkiem, najczęściej jest to płat świeżej ryby lub inny owoc morza.

  • chirashi-zushi – prezentuje się najmniej wyjątkowo. Podaje się je bowiem jako miseczkę ryżu, na którego powierzchni ułożone są starannie pokrojone dodatki, przede wszystkim warzywa.

  • oshi-zushi – do przygotowania go niezbędna jest specjalna forma, ponieważ gotowe danie ma formę ciasno sprasowanego prostopadłościanu, uformowanego z ryżu i mieszczącego wewnątrz wybrane dodatki.

Pozostałe znane sposoby przyrządzania sushi polegają na modyfikacji poszczególnych elementów: mięso rybie może być nie surowe, a sfermentowane, a arkusz glonów do zawijania przekąski może zastąpić ciasto naleśnikowe.