Jak zaopatrzyć się przed robieniem sushi w domu?

sushi-789820_1280Ostatnimi czasy niezwykle popularne w Polsce stało się sushi. Moda na to danie przyszła do nas oczywiście z Zachodu i bardzo szybko została ciepło przyjęta. Może to dziwić, ponieważ Polacy są bardzo konserwatywni w kwestiach jedzenia i raczej rzadko decydują się na kosztowanie czegoś zupełnie innego. W naszej tradycji żywieniowej nie ma przecież jedzenia surowych ryb z dodatkiem ryżu i surowych warzyw.
Przekonaliśmy się jednak do sushi i zaskarbiło sobie ono nasze serca bardzo szybko. Chętnie odwiedzamy japońskie restauracje i kosztujemy coraz to nowszych specjałów. Tam również można bez problemu podglądać proces przygotowywania sushi, ponieważ tak zwany mistrz przygotowuje je zawsze na oczach gości lokalu, najczęściej na środku Sali. Dzięki temu, istnieje możliwość, aby spróbować powielić jego kroki w domu i przygotować takie nieco prostsze, domowe sushi.
Wiele osób zastanawia się nad tym, co będzie im potrzebne do przygotowywania sushi. Większość całej pracy wykonuje się oczywiście za pomocą własnych dłoni. Poza tym, niezbędny będzie bardzo ostry nóż szefa. Dzięki niemu pokroimy zarówno rybę na cieniutkie plasterki, jak również sam rulonik z naszym sushi na równe kawałeczki. Warto przygotować także szklankę z gorącą wodą, w której moczyć będziemy nóż, aby nie przyklejał się do niego nasz ryż. Ważne jest też zakupienie bambusowej maty, za pomocą której zwijać będziemy nasze sushi. Najlepiej jest wcześniej zawinąć ją w folię spożywczą. Dzięki temu unikniemy później konieczności jej mycia. Wyrzucimy po prostu folię. Ten sposób wykorzystują wszyscy sushi masterzy.
Niezwykle ważne są także same składniki. Muszą być to produkty najwyższej jakości, ponieważ w większości spożywamy je na surowo. Najważniejsze w sushi są oczywiście ryby. Zjadamy je bez obróbki termicznej, dlatego warto szukać tych najświeższych, pochodzących prosto z połowu. Powinny być to ryby morskie. Najczęściej wykorzystuje się oczywiście popularnego łososia dzikiego, ale dobrze sprawdza się również tuńczyk, ryba maślana, czy rekin. Ważne, aby wybierać jak najlepsze kawałki mięsa, bez tłuszczu. Najlepiej jest śledzić moment dostawy do sklepu rybnego i dowiadywać się, kiedy nasza ryba była łowiona.
Poza tym, koniecznie należy zakupić oryginalne japońskie produkty. Musi być to ryż przeznaczony do sushi. Nie ma mowy o sklejeniu naszego ryżu, zwykłego białego, lub też brązowego. Konieczne jest również zaopatrzenie się w liście nori, czyli wodorostów. Służą one do zawijania naszego sushi i tworzą jego konstrukcję.
Nie można zapomnieć także o occie ryżowym, który wykorzystuje się do przyprawienia ryżu i sosie sojowym. Nie ma znaczenia, czy jest to sos z dodatkiem soli, czy też bez niej. Jest on bowiem zawsze słony. Poza tym, koniecznie trzeba zakupić chrzan wasali w kolorze zielonym i marynowany imbir. Imbir powinno się zjadać pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi. Jego zadaniem jest zneutralizowanie smaku w naszych ustach przed kolejną porcja naszego pysznego sushi. Kiedy mamy już wszystkie te składniki, możemy przystępować do pracy.