Jak przyrządza się sushi?

sushi-789820_1280

Chcąc wytłumaczyć, czym jest sushi, wypada powiedzieć, że to elegancko podana kompozycja ugotowanego ryżu, świeżej lub marynowanej ryby oraz ewentualnych dodatków w postaci innych owoców morza lub warzyw czy nawet grzybów. Potrawa znana pod popularną nazwą sushi, prezentuje bardzo szeroki wachlarz typów, które różnią się sposobem skomponowania zasadniczych składników. W zależności od tego, jaki rodzaj sushi ma zostać przygotowany, podczas gotowania konieczne jest wykonanie innych czynności. Najpopularniejszy gatunek sushi zakłada zwijanie roladek z ryżu i dodatków w arkusze z morskich glonów, a następnie krojenie ich w dość grube, walcowate kawałki. Ryż wraz z dodatkami można jednak sprasować lub uformować ręcznie w inny kształt lub też po prostu umieścić w miseczce albo specjalnie przygotowanej walizeczce, mieszczącej przegródki na poszczególne składniki.

Tradycyjna receptura przechowana do współczesności

Sushi zyskało miano japońskiej potrawy narodowej przede wszystkim dlatego, że przyrządza się je tam już od kilkunastu stuleci. Początkowo, umieszczanie kawałków ryby w beczkach wypełnionych ryżem miało na celu przedłużenie świeżości świeżego rybiego mięsa, doceniano też smak marynaty, która wytwarzała się wskutek wspólnego leżakownia obu tych elementów w zamkniętej, pozbawionej dopływu powietrza przestrzeni. Smak tak przyrządzonego dania nie został zapomniany, wraz z upływem czasu opracowano inne sposoby prowadzące do uzyskania takiego efektu. Długi czas praktykowanej pierwotnie fermentacji ryby zastąpiono użytkowaniem octu ryżowego, przez co czas przygotowania sushi został skrócony do absolutnego minimum. Obecnie świeżość tego przysmaku uznaje się za jego największą zaletę oraz wyznacznik jakości konkretnego dania. Dobre sushi to bowiem przede wszystkim świeże składniki, reprezentujące wysoką jakość.

Sushi – praca dla szefa kuchni?

Z pewnością każdy, kto choć raz podziwiał maleńkie kulinarne dzieła sztuki, wychodzące spod rąk wyspecjalizowanych szefów kuchni, będzie czuł tremę na myśl o samodzielnym stworzeniu tego niesamowitego przysmaku. Podziw dla ludzi biegłych w komponowaniu zwłaszcza tych wyrafinowanych w swej formie przekąsek jest niewątpliwie uzasadniony, ale z pewnością nie należy z jego powodu ostudzać swojego własnego zapału względem samodzielnego komponowania i wykonywania sushi. Składniki potrzebne do stworzenia tego dania są dość łatwo dostępne, a aby dopracować jak najlepiej dalsze etapy pracy, wystarczy zapoznać się ze stosowanymi przez mistrzów sushi sposobami krojenia owoców morza, a także opanować sztukę perfekcyjnego gotowania ryżu. Nie wolno zapominać o tym, że sztuka kulinarna to przede wszystkim radość tworzenia zachwycających smakiem i wyglądem kompozycji. Każdemu kucharzowi granice możliwości wytyczają nie tyle techniczne umiejętności, ile kreatywność i wytrwałość w ćwiczeniu nabytych umiejętności. Do zajmowania się samodzielnym przygotowywaniem sushi zachęcają poniekąd producenci żywności, którzy dostarczają do sklepów specjalne zestawy, zawierające składniki potrzebne do przyrządzenia własnego dania.