Jak przygotować sushi samodzielnie?

Sushi to tradycyjna potrawa przygotowywana przez Japończyków. Prawdziwi mistrzowie uczą się tej sztuki przez całe życie i doskonalą ją bez przerwy. Moda na sushi pojawiła się najpierw w Stanach Zjednoczonych Ameryki Płnocnej, jeszcze w poprzednim wieku, a następnie przywędrowała do Europy. W rezultacie dotarła kilka lat temu również do polski. W wielu miastach otwierają się restauracje serwujące sushi i inne potrawy kuchni japońskiej. Niekiedy decydują się na ich otwarcie sami Japończycy, jednakże coraz częściej sztuki robienia sushi uczą się również Polacy i to oni otwierają swoje restauracje. Niektórzy amatorzy tego wspaniałego dania zastanawiają się, czy można samodzielnie w domu przygotować sushi. Naturalnie, jest to możliwe, chociaż należy liczyć się z tym, że pomimo najszczerszych chęci, może się ono znacznie różnić od tego, które podawane jest przez mistrzów. Nie chodzi tu jedynie o technikę wykonywania sushi, ale również o możliwość dostępu do wielu produktów, które restauracje japońskie zamawiają z daleka i mają je zawsze bardzo świeże.

Pierwszym krokiem jest oczywiście dokonanie zakupów. Tutaj należy się dobrze zastanowi, bowiem półprodukty potrzebne do wykonania sushi w domu są bardzo drogie i może się okazać, że dużo bardziej opłaci się nam wyjście do restauracji i zamówienie kilku talerzyków, niż samodzielne wykonanie dania. Na pewno potrzebny nam będzie specjalny ryż do sushi. Nie możemy użyć zwyczajnego ryżu, ponieważ nie posiada on odpowiednich właściwości i nie będzie kleił się i prawidłowo scalał. Do ryżu niezbędne jest również zakupienie białłego octu ryżowego. Ponadto, musimy zaopatrzeć się w opakowanie nigiri, czyli wodorostów, a także japońskiego ostrego chrzanu wasabi, majonezu i sosu sojowego. Można wybrać z powodzeniem ten bez dodatku soli, ponieważ jest on słony. Największym i najbardziej dotkliwym wydatkiem jest na pewno zakup ryb. Musza być one bardzo świeże i nie mogą być wędzone, ani mrożone, w żadnym wypadku. Najlepiej jest postawić na ryby morskie i wybrac przynajmniej trzy różne gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk, ryba maślana, czy rekin. Doskonałym dodatkiem będą również krewetki oraz mięso kraba. Warto jest równiez pokusić się o zakup jaj przepiórczych, które ugotowane przepięknie wyglądają w przekroju sushi. Potrzebne sa także warzywa. Mistrzowie sushi najczęściej dodają warzywa takie, jak awokado, marchew, ogórek zielony, czy szczypior. Nie zapominajmy również o konieczności zakupu specjalnej bambusowej maty, która umożliwi nam złożenie sushi i porządne zaciśnięcie wszystkich składników, a także pałeczek, którymi należy spożywać to danie. Taką matę bambusową najlepiej jest owinąć folią spożywczą, aby nie musieć jej następnie myć, a jedynie zdjąć folię. Koniecznie potrzebujemy też bardzo ostrego noża szefa kuchni. Bez niego nie mamy właściwie szans na prawidłowe pokrojenie naszych filetów ze świeżych ryb w bardzo cieniutkie i kształtne paseczki. Potrzebny będzie on również do krojenia warzyw. Warto jest zainwestować w dobry nóż.