Jak przygotować perfekcyjne sushi w domu

Jeszcze kilka lat temu dobre, prawdziwe sushi mogliśmy zjeść niemal wyłącznie w drogich, orientalnych restauracjach – a i wtedy nie mieliśmy pewności, że jedzony przez nas posiłek jest przygotowany z najwyższej jakości składników i że jego zjedzenie nie przysporzy nam rozstroju żołądka. Na szczęście te czasy się skończyły! Dzisiaj prawdziwe sushi możemy przygotować sami, w zaciszu domowego ogniska – będzie smaczne, zdrowe i na pewno tańsze niż to, które mielibyśmy zamówić w mieście. Ponadto będziemy pewni, że jemy zdrową potrawę!

Co zrobić, aby przygotować perfekcyjne sushi? Podstawą tej potrawy jest ryż – najlepiej jest wyposażyć się w specjalny ryż do sushi, wtedy będziemy mieć pewność, że ten jakże ważny element tej potrawy nie zepsuje jej smaku. Na początek musimy uzbroić się w cierpliwość i płukać ryż w zimnej wodzie tak długo, aż płyn będzie całkowicie przejrzysty. Kiedy ryż będzie już wystarczająco wypłukany, zalewamy go czystą wodą w proporcji 1:1,5 i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mieszając i pilnując, aby się nie przypalił. Ugotowany ryż do sushi odstawiamy na bok, zalewamy specjalnym sosem i pozostawiamy do przestygnięcia. Co ważne – ryż musi być zimny – inaczej sushi się nam nie uda!

Dodatki – czyli to, co nadaje prawdziwy smak sushi! To, na jakie dodatki się zdecydujemy, zależy tylko od nas. Zasadniczo podstawą są ryby – mogą być zarówno surowe jak i grillowane – ważna jest ich jakość i świeżość. Musimy pamiętać, że są ryby, których jeść na surowo po żadnym pozorem nie można – zalicza się do nich węgorza czy wszystkie ryby słodkowodne.

Co do sushi poza rybami? Przede wszystkim klasyczne awokado – musi być odpowiednio dojrzałe i miękkie – ale w żadnym wypadku nie za miękkie, bo to popsuje cały smak! Dobrym dodatkiem do sushi jest też świeży, zielony ogórek – bez miąższu. No i oczywiście klasyczne wasabi, które doda ostrości oraz podkręci smak całej potrawy, dodając jej charakteru. Co ważne – z wasabi trzeba uważać, jego nadmiar może zniszczyć całą potrawę!

Bez czego prawdziwego sushi na pewno nie zrobimy? Oczywiście bez nori! Każdy płat musimy ułożyć na bambusowej matce, którą delikatnie zwilżamy, a następnie układamy na niej dobrze wystudzony ryż – musimy jednak pamiętać, aby nie układać go od samego brzegu nori – wtedy nie uda nam się utoczyć zgrabnej rolki!

Wszystkie dodatki do naszego susi musimy wcześniej pokroić na odpowiednio drobne kawałki tak, abyśmy mogli od razu układać dodatki na przygotowanym wcześniej nori z ryżem. I możemy zacząć zabawę z suhi! Ułóżmy ulubione dodatki i przygotujmy rolkę, którą następnie pokroimy na małe kawałki sushi.

Dla każdego z biesiadników naszykujmy nie tylko talerzyk z pałeczkami, ale też porcję sosu sojowego, w którym będą mogli moczyć kawałeczki sushi. Z resztą – tej potrawy nie trzeba jeść pałeczkami, możemy jeść rękami!

Jedzenie sushi to celebracja jedzenia, czasu z przyjaciółmi i minimalizmu kultury japońskiej. Warto pokusić się o przygotowanie tej potrawy samodzielnie – na pewno nie pożałujecie!