Historia

Jak powstała najbardziej znana nam japońska potrawa? Początki sushi sięgają czasów przed naszą erą i wbrew pozorom nie miały miejsca w Japonii, a w Chinach. To tam w podobny sposób konserwowano ryby w ryżu, który doprawiony był solą. Wtedy jednak nie jedzono ryżu, jak w dzisiejszym sushi, ale spożywano jedynie ryby, które były w nim konserwowane. Kiedy ten sposób konserwowania trafił do Japonii, Japończycy zaczęli jeść ryż razem z rybą zawiniętą w środku, co miało przyspieszyć zjadanie potraw i tak po jakimś czasie narodziło się sushi, które znamy dzisiaj i jego kolejne odmiany. Do jego zrobienia zaczęto używać warzyw i innych owoców morza, które wzbogaciły smak sushi. Pojawiło się wiele przepisów na jego różne odmiany. Sushi jest dzisiaj znane praktycznie na całym świecie, uchodzi za danie wykwintne chociaż pomysł na niego zrodził się z konserwacji ryb przez chińskich rybaków. Mało kto zna historie tego dania, które jest podawane w każdej japońskiej restauracji i jest flagowym daniem tego kraju za granicą.