Historia

Sushi nie zawsze było tak wykwintną potrawą jaką stało się dzisiaj. W Japonii powstała ona ze swego rodzaju sposobu marynowania mięsa, tak by utrzymywało świeżość przez maksymalnie długi okres czasu. Mięso zakonserwowane z ryżem nie ulegało zepsuciu nawet do roku. Japończycy korzystali z tej zasady, ponieważ była ona praktyczna i ekonomiczna. Z czasem na ulicznych straganach zaczęły pojawiać się szybkie dania stworzone z tego typu mięsa, które było podawane na niewielkiej kuleczce ryżu. Jako sushi znane jest od VIII w. z Tokio. To właśnie tam stało się pierwszym azjatyckim fast-foodem. Ludzie uwielbiali nowe szybkie danie, a ponieważ byli oszczędni także w czasie, woleli kupować sushi na targach. Przy wyborze odpowiedniego stoiska kierowali się tym, które jest bardziej brudne, ponieważ ludzie jedzący sushi przed nimi wycierali ręce w materiałową płachtę, która tworzyła ścianki stanowiska z potrawą. Później sushi trafiło na świąteczne stoły Japończyków – nie jest to danie codzienne, jak mogłoby się niektórym wydawać.