Grzyby

Japończycy, zupełnie jak Polacy, bardzo lubią i cenią grzyby. Co prawda zdecydowanie inne, niż te które rosną pod naszą rodzimą brzózką czy świerkiem, ale na pewno nie mniej smaczne i wartościowe. Grzyby są także ważnym i popularnym składnikiem sushi. Wiele gatunków jest trudno dostępnych w naszym kraju, ale dość dużą popularnością cieszą się stosunkowo niedrogie boczniaki (w Japonii noszące wdzięczną nazwę hiratake), które można podsmażyć na patelni jak mięsny kotlet w chrupiącej panierce. Oprócz boczniaków, Japończycy stosują także tak zwanego twardziaka jadalnego i, wbrew pozorom, nie jest to nazwa groźnej choroby. Jego popularność w kraju Kwitnącej Wiśni można porównać do naszego borowika. Grzyby shimeji nadają daniom orzechowy posmak, nameko są częstym dodatkiem do dań z patelni zwanej wokiem, także popularnej w Polsce. Można znaleźć dla grzybów inne zastosowanie – wymieszać z ryżem, warzywami i kurczakiem, dzięki czemu otrzymamy autorski smaczny obiad, inspirowany daleką Japonią.