Gdzie na sushi?

Moda na bardzo zdrową i pyszną kuchnię japońską obiegła ostatnio cały świat. Wiele osób uważa, że japoński styl odżywiania ma wiele wspólnego z dlugowiecznością Japończyków i ich dobrym zdrowiem. Sushi podawane jest obecnie w restauracjach i barach na całym świecie, również w Polsce. Początkowo trudno było znaleźć restaurację serwującą to wspaniałe danie, ale dzisiaj w każdym większym mieście jest ich co najmniej kilka. Nie musza one nawet walczyć o klientów, ponieważ, pomimo wysokich cen swoich dań, zawsze wypełnione są po brzegi. Polacy pokochali sushi i przyjęli je bardzo dobrze, porównywalnie do włoskiej pizzy, czy spaghetti. Zdają oni sobie sprawę z tego, jak wiele wysiłku i precyzji wymaga ono od kucharza i jak trudno jest je przygotować oraz przede wszystkim z tego, że bardzo drogie są półprodukty wykorzystywane do jego przygotowania. W skład sushi wchodzą bowiem egzotyczne, surowe ryby morskie. Muszą być one bardzo świeże, ponieważ ie podlegają żadnej obróbce termalnej i zjadane są na surowo. Bardzo drogi jest więc transport tych ryb, które nie występują w naszym morzu i muszą być przewożone w ekspresowym tempie. Ryby te, jak tuńczyk, rekin, czy nawet łosoś i ryba maślana są w sklepach wyjątkowo drogie. Nie używa się ich oczywiście dużo, ponieważ sushi to kombinacja wspaniałych świeżych, łagodnych i bardzo ostrych smaków. Niezwykle drogie są również inne produkty, które prawdziwe restauracje japońskie zamawiają z Japonii, a mianowicie nori, ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, czy prawdziwe wasabi, czyli niezwykle ostry, zielony chrzan.

Wiele osób obserwuje mistrzów sushi i następnie samodzielnie próbuje swoich sił w domach. Jest to oczywiście jakaś metoda, jednakże wcale nie oszczędza się na tym pieniędzy, a wymaga to bardzo wiele czasu i trudu. Poza tym, niezwykle ciężko jest zakupić niektóre z wymaganych składników, jak świeże ryby, czy kraby, albo krewetki. Coraz więcej powstaje również barów szybkiej obsługi serwujących sushi na dworcach lub w galeriach handlowych. Niekiedy można spotkać także gotowe sushi w lodówkach w sklepach spożywczych. Jest to jednakże zbrodnia na prawdziwym sushi, ponieważ nie ma ono nic wspólnego z oryginałem. Przede wszystkim, sushi należy zjadać na bieżąco, na świeżo. Nie wolno go przetrzymywać w lodówce na następny dzień. Nie powinno się go jeść nawet po kilku godzinach. Nie smakuje już wtedy tak, jak powinno. Również to oferowane jako fast food, w barach, nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi. Bardzo często ryż gotowany jest poprzedniego dnia, lub wiele godzin temu. Poza tym, małe bary nie mają możliwości zamwiania świeżych ryb z odległych mórz, więc najczęściej zastępują je wędzonym łososiem, którego można kupić w każdym sklepie. Warto jest również pomyśleć o panujących w takich miejscach warunkach sanitarych, które zapewne mogą pozostawiać wiele do życzenia. Sushi to prawdziwy rarytas, dlatego najlepiej jest udać się do prawdziwej restauracji i zamówić kilka talerzyków, lub zamówić sushi w takim miejscu z dostawą do domu.