Dodatki

Sushi zawsze spożywa się wraz z sosem sojowym, wasabi i imbirem. Sos sojowy służy do maczania porcji sushi. Można go zakupić w sklepach spożywczych. Jest to jedna z podstawowych przypraw azjatyckich, dziś jest też często używana w polskich kuchniach, gdyż niewiele się różni od przypraw płynnych do zup i sosów. W jego skład wchodzi głównie soja. Wasabi jest to zielony chrzan japoński, który charakteryzują się bardzo mocnym, intensywnym smakiem. Wystarczy bardzo niewielka jego ilość, aby poczuć pieczenie w ustach. Chrzan, tak jak i sos sojowy, jest główną przyprawą stosowana w kuchni dalekiego wschodu. Imbir, jakiego się używa przy podawaniu sushi, nie jest podawany w naturalnej swojej formie. Marynowany imbir przybiera barwę lekko różową i ma bardzo wyrazisty, perfumowany smak. Służy on do oczyszczania kubków smaków, między spożywaniem różnych rodzajów sushi lub innej potrawy japońskiej, by smaki nie mieszały się i lepiej je poczuć. Sushi można popijać herbatą, niektórzy preferują sake.