Dlaczego wybieramy sushi?

sushi-695398_1280Popularność kuchni azjatyckiej coraz częściej jest widoczna także w polskich realiach. Coraz więcej knajpek otwartych jest ze względu na kultywowanie techniki przygotowywania sushi. Pewnie zastanawiające okazuje się to, dlaczego w ogóle sushi jest wybierane, a także jak to możliwe, że Polacy, którzy rzekomo są przywiązani jedynie do swoich potraw regionalnych otworzyli się na nowe smaki w takim stopniu, że coraz częściej wybierane są inne potrawy. Sushi uznało popularność ze względu na różnorodność smaku i świeżość. Prawidłowo sushi przygotowywane jest tuz po złożeniu zamówienia, a więc jeśli pójdziemy do knajpki, gdzie zaraz po zamówieniu otrzymamy przystawkę sushi powinniśmy się oburzyć – przygotowanie sushi wymaga odrobinę czasu. Jeśli restauracja dba o klienta będzie przygotowywała tą potrawę na jego oczach, aby brał czynny udział w powstawaniu tego smakowitego dania. Moda na sushi to przede wszystkim doskonały smak, który zupełnie różni się od tych przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Sushi powinno być kojarzone z rybą i to w najczystszej postaci. Nieprzetworzone mięso ryby trafia do sushi w postaci bardzo cienkich plasterków. Rybą tą przede wszystkim bywa łosoś, ponieważ jest najpopularniejszy. Można zastąpić tę odmianę ryby morskiej na przykład tak lubianym tuńczykiem. Przygotowanie sushi z rybą wędzoną albo wcześniej przygotowaną w marynacie raczej mija się z celem, ale w naszych warunkach wszystko jest możliwe, a modyfikacje przepisów na tradycyjne sushi powodują nowe odmiany smakowe, które bardzo przypadają nam do gustu. Ciekawość smaku surowej ryby w połączeniu z sosami wasabi, sojowym czy marynowanym imbirem jest na tyle ogromna, że nie ma barier wiekowych. Nie tylko młodzi ludzie chętnie nastawiają się na takie smaki, ale i starsi, którzy wbrew pozorom wrzuceni zostali do worka z napisem „tradycyjne polskie potrawy”.  Na pewno warto skorzystać z oferty tych restauracji, które gwarantują przygotowanie sushi, tak aby klient mógł na własne oczy zobaczyć w jaki sposób się to przygotowuje. Połączenie specjalnego gatunku ryżu, octu ryżowego, dodatków warzywnych, owoców, ryby pokrojonej cieniutko, a także liści nori sprawia, że potrawa ta nabiera zupełnie nowego znaczenia. Na pewno doznania smakowe będą zdecydowanie inne. Będzie można poczuć kawałek azjatyckiej kuchni, która jest przecież uznana za zdrową i wykwintną. Sushi to zupełnie nowe zastosowanie ryżu, który ma niebagatelny smak. Trzeba się jednak nastawić na to, iż sushi to potrawa o wyrazistym smaku, tym bardziej jeśli macza się kawałek tej potrawy w ostrym sosie z zielonego chrzanu wasabi. W dobrych i niestety często też drogich restauracjach, w których kultywowane są zalążki azjatyckiej gastronomii sushi podawane jest na specjalnej zastawie, a do potrawy podawany jest napar z zielonej herbaty. Tej potrawy na pewno nie popija się wodą! Surowa ryba może nieść z początku wątpliwości, bowiem nie każdy jest gotowy na taki smak, ale z całą pewnością potrawa ta jest godna polecenia.