Czym jest sushi?

sushi-1092789_1280Kuchnia azjatycka ma wiele do zaoferowania. Zachwycać się można wieloma ciekawymi przepisami, które zyskały aprobatę na całym świecie. Takim typowym produktem gastronomicznym, który chętnie jest powielany, a tym samym można utworzyć liczne jego odmiany jest sushi.  Tradycyjne sushi spożywane jest przy pomocy pałeczek. Osoby, które mają z tym problem mogą być spokojne, bowiem potrawę tę można tak samo spożywać przy pomocy własnych rąk bez obaw o niestosowne zachowanie. Dlaczego sushi zyskało taką popularność i to na całym świecie? Generalnie ze względu na różnorodność smaków, świeżość potrawy (ze względu na krótki okres przydatności jest ona przygotowywana tuż przed podanie, po złożeniu zamówienia przez klienta). Sushi należy także do potraw przekąskowych, chociaż można je potraktować jako danie główne. Możliwość wykorzystania różnorodnego nadzienia do sushi powoduje, iż potrawa ta zyskuje na popularności. Nie zawsze sushi oznacza surową rybę czy owoce morza z ryżem w algach, to błędne myślenie. Sushi może zawierać w środku warzywa, grzyby oraz inne dodatki. Najlepiej jest wziąć pod uwagę przygotowanie sushi samodzielnie. Nie jest to wbrew pozorom trudne, a cały kunszt zawarty jest w smaku. Wiadome jest, że ktoś kto przygotowuje sushi od niedawna lub robi to po raz pierwszy nie poda swoim bliskim takiego dania, jakie są serwowane w najlepszych japońskich gastronomiach. Tajemnica powodzenia sushi jest przede wszystkim dobór składnika nadzienia. Najczęściej brane pod uwagę są mimo wszystko surowe ryby. To jest takim wyznacznikiem japońskiej kultury gastronomicznej. Istotne jest, aby zdecydować się na zakup świeżej ryby. Najlepiej przed zakupem zrobić mały wywiad z okolicznymi sklepami i wybrać się po towar w dzień dostawy, aby móc zaserwować jak najświeższą rybę. Liczy się także rodzaj ryby wykorzystanej do sushi, bowiem nie może być to ryba słodkowodna! Można także zdecydować się na wykorzystanie krewetek czy specjalnych paluszków wykonanych z mięsa kraba. Do przygotowania sushi niezbędny będzie także specjalny ryż, który należy odpowiednio przygotować. Po ugotowaniu, należy go wypłukiwać do tego stopnia, aż woda pozostanie klarowna, przejrzysta. Następnie należy jeszcze przez jakiś czas moczyć ryż, aby była bardziej sypki. W zasadzie sushi można dowolnie komponować, aczkolwiek głównym zamysłem tej potrawy jest surowa ryba. Jeśli ktoś nie reflektuje na taki rodzaj ryby śmiało może wziąć pod uwagę wędzoną odmianę ryby. Najczęściej do sushi trafia łosoś. Świetnie smakuje także tuńczyk czy rekin. Nie każdy zapewne będzie zachwycał się sushi, bo każdy może mieć inny smak, ale generalnie potrawa ta bardzo dobrze przyjęła się, czego dowodem jest coraz większa popularność również w Polsce. Jak wiadomo niezbędne do przygotowania tej potrawy są zielone liście nori. Osoby, które chcą odtworzyć prawdziwy smak sushi muszą wziąć pod uwagę także ocet ryżowy, sos sojowy, wasabi. Te produkty pozwolą nacechować tę japońską potrawę jej typowymi wyznacznikami smakowymi, dostarczając doskonałych wrażeń.