Czy warto robić domowe sushi

sushi-933065_1280Sushi stalo się potrawą bardzo popularna na całym świecie. Co może dziwić, również Polacy pokochali ten japoński specjał i zajadają się sushi niezwykle często. Większość osób udaje się w tym celu do restauracji japońskich serwujących takie dania. Tam można bowiem liczyć na to, że nasze sushi zostanie przygotowane przez prawdziwego sushi mastera, czyli mistrza sushi. Często wyjeżdżają oni na nauki do Japonii i dzięki temu potrafią robić doskonałe sushi. Poznanie wszystkich technik jest bowiem niezwykle ważne. Prawdziwi sushi masterzy uczą się technik krojenia ryb przez całe swoje życie. Najdrobniejsze szczegóły zawijania sushi i przygotowywania ryżu odgrywają tu ogromną rolę i są w stanie przesądzić o smaku i jakości całej potrawy.
Często decydujemy się jednak na samodzielne przygotowywanie tej japońskiej potrawy w naszych domach. Oczywiście, nie można tu mówić o sushi tak wysokiej jakości i klasy jak to, które możemy zjeść w restauracji. Nikt bez wieloletnich ćwiczeń i codziennego zawijania sushi nie jest raczej w stanie sprawić, żeby wyglądało ono i smakowało tak, jak przygotowane przez prawdziwego profesjonalistę. Jednakże, nie każdemu z nas zależy an aż tak wysokiej jakości potrawy. Często zależy nam po prostu na niepowtarzalnym smaku.
Wyjścia do restauracji an sushi są stosunkowo drogie, jednakże przygotowanie go w domu, wcale nie jest tańsze. Może się nawet okazać sporo droższe. Dlatego opłaca się to, jeżeli przygotujemy sushi dla większej ilości osób. Przede wszystkim o cenie całej operacji decydują zakupione przez nas ryby, musza być to kawałki bardzo świeżego mięsa, z pewnego źródła, ponieważ rybe podaje się i zjada na surowo. Poza tym, mogą być to określone gatunku ryb. Są to ryby słono wodne. Króluje wśród nich oczywiście łosoś. Nie powinno się jednak zapominać także o tuńczyku, czy rybie maślanej. Dobrze jest także zaopatrzyć się w kilka sztuk największych krewetek królewskich i paluszki surimi, lub mięso kraba, które jest ciężko osiągalne w polskich sklepach. Same ryby mogą nas kosztować nawet kilkadziesiąt złotych, ponieważ kilogram tuńczyka w sklepie kosztuje około stu złotych. Pamiętajmy jednak o tym, aby kupowac niewielkie kawałki, z najlepszej części ryby. Kroi się je bowiem w cieniutkie plastry.
Nie można też zapomnieć o zakupie liści nori, w które zawijamy nasze sushi, jak również o occie ryżowym, sosie sojowym, czy paście wasali. Jest to bardzo ostry japoński chrzan, w kolorze zielonym. Przydadzą się także dodatki takie jak, zielony ogórek pozbawiony pestek, szczypiorek, marchewka, liść sałaty, awokado i inne. Pamiętajmy tez o czarnym sezamie, który pięknie ozdobi nasze sushi.
Koszt tych wszystkich składników jest naprawdę wysoki i opłaca się je kupować jedynie w większych ilościach. Aby przygotować odpowiednie sushi, koniecznie trzeba przeznaczyć na to sporo czasu. Jest to zajęcie, które nie znosi pośpiechu i nieuwagi. Potrzebny nam będzie także bardzo ostry nóż szefa i bambusowa mata do zawijania ruloników. Dobrze jest ją zawinąć w folię spożywczą, wtedy łatwiej można zawinąć swoje sushi.