Co

Czym właściwie jest to całe sushi? Z czego składa się ta potrawa? Prawdziwe sushi składa się przeważnie z trzech składników. Na pierwszym miejscu znajduje się ryba i to w specjalny sposób marynowana i wcześniej przygotowywana. Na drugim miejscu, jak na potrawę rodem z Japonii, musiał wpisać się ryż. Jako narodowe dobro tych wysp, które uprawiają z dumą dodaje do shusi właśnie tego orientalnego klimatu. Na końcu składnik nie mniej ważny, bo spajający całą kompozycje smakową – ocet ryżowy. Podobny do zwykłego octu, tyle, że jest fermentowany z ryżu azjatyckiego co nadaje mu niepowtarzalny smak. Wszystko to składa się na potrawę, którą dziś nazywamy sushi. Aby urozmaicić sobie posiłek, można do niego dodawać też sosy. Najczęściej w takich sytuacjach podaje się bardzo specyficzny sos sojowy, który ma służyć przede wszystkim do maczania potrawy. Oprócz tego sushi spożywa się z ostrym rodzajem chrzanu czyli tzw. wasabi, a także imbirem, często marynowanym. Przy takiej kombinacji smaków nie pozostaje powiedzieć nic innego, jak tylko palce lizać!