Ceremonia jedzenia sushi

chopsticks-932834_640

Wiemy, że pierwsze sushi niczym nie przypominało dzisiejszego sushi, ale nawet ono doczekało się swojej ceremonii w Japonii. Pierwsza ryba nie miała z ryżem nic wspólnego, była rybą poddaną fermentacji. Proces samej fermentacji jest procesem dość powolnym, dlatego zaczęto używać ryżu. Mamy do czynienia z różnego rodzaju sushi, jednym z nich jest właśnie MAKI Sushi, czyli tzw. sushi rolowane. Formowane były przy pomocy liścia bambusowego, ale są zawijane dopiero jak posiadają więcej niż dwa składniki, im więcej tym lepiej.
Kolejnym rodzajem sushi są Hosomaki. Te z kolei są wąskimi rolkami jednoskładnikowymi. Uramaki to z kolei zachodnia wersja maków. Część ludzi nie mogła znieść widoku z glonów na swoim talerzu oraz sushi, dlatego postanowiono przyrządzić wersję z ryżem, które w późniejszym czasie się przyjęły.
Nigiri sushi przypomina jakby kuleczkę, którą przykrywa plasterek ryby. Gunkan maki to odmiana sushi, który jest owinięty paseczkiem nori. To jedne z wielu rodzai sushi, które są poniekąd dalej modyfikowane bądź mamy do czynienia z nowymi kombinacjami, Japonia pod tym względem jest bardzo kreatywna.
Jeśli chodzi o samą ceremonię to jest wyznaczone kilka zasad, jak prawidłowo jeść sushi. Wiele osób robi błąd, bo brakuje im znajomości zasad jedzenia. Można naturalnie jeść sushi palcami, w tym celu przekręcamy je na bok i zanurzamy w sosie. Nie należy maczać ryżu ani żeby ziarna ryżu pozostały też gdzieś w sosie sojowym.
Przejdźmy do jedzenia sushi pałeczkami. Polną pałeczkę powinniśmy umieścić wgłębieniem pomiędzy palcem wskazującym a kciukiem a podpieramy ją palcem serdecznym. Sushi przekręcamy na bok tak jak w przypadku jedzenia palcami i pewnie chwytamy pałeczkami. Kiedy już chwycimy sushi maczamy go w sosie sojowym, nic trudnego!
Wybierając się do niektórych lokali dostaniemy specjalnie wilgotny, gorący ręcznik z tego względu, że sushi można jeść palcami. Jednak nie wszyscy właściciele w Polsce przestrzegają tego. Jedzenie sushi w Japonii to prawdziwa ceremonia, w Polsce to zwykłe spożywanie posiłku. Jeśli mamy przy okazji mówić o kuchni Japońskiej to warto podkreślić, że stawia ona przede wszystkim na naturalność.
Polacy niestety są tradycjonalistami i nie przepadają za zmianami, dlatego ciężko ich namówić do tego, aby czasami zmienili swoje nawyki żywieniowe. Nadal króluje rosół a schabowy na drugie danie. Wprowadzenie sushi może się okazać czymś niezwykłym, ale niestety drogim pomysłem. Podobnie dzieje się w przypadku krewetek, które dla ludzi klasy średniej nadal są drogie. Można zauważyć, że w naszym kraju kuchnia orientalna ogranicza się do tylko i wyłącznie do kebaba czy też panini, to drugie z kolei mniej. Polacy dość często gustują w fast-foodach, które królują w naszym jadłospisie.
Warto się nad tym zastanowić, czy aby na pewno nie powinniśmy zmienić swoich nawyków żywieniowych. Podsumowując sushi niesie ze sobą zarówno dobre i złe rzeczy. Dobrą stroną jedzenia sushi z pewnością jest fakt, że zawiera witaminy potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ale nie należy zbytnio przesadzać. Zwłaszcza wtedy jeśli chorujemy na nadciśnienie czy też inne skłonności dyskwalifikujące jedzenie ryb. Mimo wszystko złe przechowywanie ryb będzie wpływało na to, jakie będziemy jedli sushi.