Ceny

Na rynku lokali gastronomicznym sushi jest daniem luksusowym, ze względu pochodzenie, tradycję, jakość żywności ale i przez ceny tego towaru. Nie każdy będzie mógł pozwolić sobie na zakup zestawu maki lub nigiri. Ceny zestawów wahają się od 120 zł do nawet 500 zł – w zależności od wyboru restauracji danej sieci. Zestawy sushi sięgające nawet kilkuset złotych to te uzależnione od indywidualnych preferencji klienta. Kiedy klient decyduje się na specjalny zestaw, to sam wybiera rodzaje sushi jakie się na niego składają. Wysokie ceny wiążą się niewątpliwie z jakością używanych produktów, która zawsze muszą być świeże, a danie przygotowywane jest tuż po złożeniu przez klienta zamówienia. Długa tradycja również wpływa na prestiż potrawy, co odbija się na cenach. Ponadto wielkie boom na kuchnie azjatycką również podbija ceny potraw z tych kręgów kulinarnych. Właściciele lokali gastronomicznych wiedzą jaki wiodący kierunek obrać, by przyciągnąć klientów i dążyć do maksymalizacji zysków. Kolejnych czynnikiem jest renoma restauracji sushi na jaką się decydujemy. Ceny maleją wraz ze spadkiem marki sushi baru czy restauracji.