Akcesoria do sushi

Sushi to tradycyjna potrawa z dalekiego wschodu, a więc duże znaczenie mają tutaj pewne rytuały. Po pierwsze, kluczowe znaczenie mają składniki, które muszą być świeże i pierwszorzędnej jakości. Po drugie, potrawa ta jest odpowiednio przygotowywana, z zachowaniem tradycyjnych metod. Po trzecie, spożywanie sushi to prawdziwa celebracja i uczta dla zmysłów. Globalizacja jednak ułatwia nam dostęp do określonej wiedzy, materiałów i składników, dzięki czemu możemy przygotować sushi we własnym domu. Potrzebne nam będzie jednak kilka niezbędnych akcesoriów.

  • Noże do sushi

Każdy adept sztuki przygotowywania sushi powinien zaopatrzyć się w najwyższej jakości noż do przygotowywania tej potrawy. Warunkiem niezbędnym jest odpowiedni kształt, odpowiednia grubość i ostrość krawędzi tnącej. W Japonii po dzień dzisiejszy mnóstwo jest rodzinnych producentów tradycyjnych noży do sushi. Wiedza ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, a wykucie noża o wymaganych właściwościach wymaga dużej maestrii i wielu lat praktyki w tym fachu.

  • Mata bambusowa

Jest to podstawowe narzędzie podczas przygotowywania sushi. Służy do zwijania odpowiednio spreparowanego nadzienia, ryżu i płata z glonów nori w ładny rulon, który następnie jest porcjowany. Jest to unikatowe narzędzie pracy ponieważ bambus to dość elastyczne tworzywo, które pozwala nam osiągnąć bardzo precyzyjny efekt, co w przypadku sushi ma kluczowe znaczenie.

  • Deska do serwowania sushi

Aby tradycji stało się zadość sushi musi być odpowiednio podane. Tradycyjnie naczynia, na których serwuje się tą dalekowschodnią potrawę, to deski z drewna bambusowego różnej wielkości, w zależności od przygotowanej porcji. W restauracjach sushi bardzo często podawane jest na talerzach, jednakże aby poczuć prawdziwego ducha kultury orientalnej, warto przetestować wielowiekowe metody serwowania.

  • Pałeczki

Rulony sushi po ich zwinięciu są porcjowane tak, aby powstałe w ten sposób cząstki można było zjeść jednym kęsem. Tradycyjnie sushi spożywa się pałeczkami i takie przyrządy są podawane w restauracjach. Jedzenie pałeczkami może z początku wydawać się trudne, jednak po kilku próbach okazuje się, że nie jest to wcale wielka filozofia. Gdy będziemy się trzymać kilku prostych zasad, będziemy z tego czerpać niemałą frajdę.

Sushi popularyzuje się coraz bardziej na całym świecie, w tym także w Polsce. Powstaje coraz więcej restauracji serwujących tą potrawę, organizowane są szkółki i warsztaty, a Internet pełen jest różnych blogów i forów tematycznych.

Internet jest także najlepszym źródłem do odnalezienia akcesoriów potrzebnych do przygotowania sushi. Istnieją warianty ekonomiczne, dzięki czemu wszystkie potrzebne narzędzia kupimy po okazyjnej cenie. W sieci mnóstwo jest także sklepów elitarnych, które oferują nam produkty najwyższej jakości, jednakże tutaj będziemy musieli zainwestować nieco więcej pieniędzy. Wreszcie jest opcja „na skróty” czyli szybkie zestawy „wszystko w jednym”, które dostępne są w marketach. Decyzja i wybór opcji, należy więc do Ciebie!